Planborden voor thuis

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 23:44

Ken je dat gevoel? Dat het voelt alsof iedere dag dezelfde vragen worden gesteld en jij daar iedere dag weer braaf antwoord op geeft. Kind 1 vraagt of hij vandaag gym heeft, kind 2 vraagt of het naar zwemles moet en kind 3 vraagt of ze vandaag kan spelen na schooltijd. Voor je het weet heb je al een handvol vragen op je afgevuurd gekregen terwijl je net je eerste slok lauwe koffie hebt genomen. Oh en zelf ben je ook even kwijt of het nou woensdag is of donderdag en wie er ook alweer naar dansles moet vanmiddag. 

Welkom in het leven van een gemiddeld gezin. Maar hé, het kan écht een tikje soepeler. En nee, je hoeft je kinderen geen agenda van Outlook aan te leren. Het antwoord is simpeler dan je denkt: dagritmekaartjes. Jep. Simpele kaartjes. Met pictogrammen. En een magneetje. That’s it. Structuur aanbrengen is iets wat ik als leerkracht veel doe in de klas omdat ik ervan overtuigd ben dat (jonge) kinderen (en heel veel volwassenen) daar baat bij hebben. Ook in ons huis komt dit terug. Op zo'n simpele manier. 

Waarom kaartjes het winnen van je stem

Je kunt natuurlijk blijven herhalen welke dag het is, wie er gym heeft, wie er naar sport moet etc. Maar eerlijk: je stem wordt langzaam een soort achtergrondmuziek. Met dagritmekaartjes maak je het visueel, tastbaar én voorspelbaar. En dát is waar kinderen erg goed op gaan. Ze zien precies wat er komt, hoeven niet meer telkens te vragen wat de volgende stap is, en – bonuspunten – ze voelen zich ook nog eens superzelfstandig als ze het “helemaal zelf kunnen volgen”.

Hoe simpel wil je het hebben?

Je hebt geen knutselopleiding nodig. Geen Pinterest-perfecte handigheid. Gewoon:

  • Een paar kaartjes met pictogrammen of tekst (te koop of zelf geprint)

  • Een magneetbord, touwtje met wasknijpers of stuk muur met plakgum

  • En klaar ben je!

Zet de dagen van de week er op en hang ze naast of onder elkaar. Geef met een simpel tekeningetje of pictogram (duidelijke zijn te vinden op www.sclera.be) welke belangrijke dingen er per dag op de planning staan. Voor hele jonge kinderen is het fijn om per dag een planning te kunnen zien. Zet de dagstappen erop: opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, school/opvang/thuis spelen, enzovoort. Je hoeft er niet meteen een 40-urige planning van te maken. Begin met de ochtend. Of alleen de avondroutine. Baby steps (voor jou én je kinderen).
Toch geen zin om zelf iets te maken? Google eens op familieplanner of planbord en er komen veel kant en klare borden uit die zo te bestellen zijn. 

Wat levert het op?

  • Minder gezeur (“Maar ik wist niet dat ik vandaag zwemles had en niet kon afspreken!”)

  • Minder herhaling voor jou (hoera voor je stembanden en je geduld)

  • Meer rust, structuur én zelfstandigheid

Klaar om de ochtendspits te verslaan?

Zeg dag tegen chaos en hallo tegen overzicht. Met een setje dagritmekaartjes zet je een grote stap richting rust in huis – en wie weet, zelfs een warme kop koffie in stilte. Oké, misschien gaan we nu iets te ver... maar hé, dromen mag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb